Tangoleraar gezocht! Hoe kies je er een die bij je past?

Het vinden van een tangoleraar kan een uitdaging zijn. Je bent waarschijnlijk op zoek naar iets authentieks, en je wilt iemand die je op je gemak stelt in plaats van iemand die je beoordeelt. Het belangrijkste is dat je iemand wilt met een open geest en geduld terwijl je uitzoekt welk niveau van dansen het beste bij je past. Gelukkig is het vinden van de juiste tangoleraar gemakkelijker dan het lijkt. De sleutel ligt in het weten welk type tango je wilt leren en hoe je het beste je perfecte match kunt vinden. Als je nieuw bent in de tango of gewoon je techniek wilt bijspijkeren, is hier een gids over hoe je de juiste leraar voor jou kunt kiezen.

hoe kies je een goede tangoleraar
Image by <a href=httpswwwfreepikcomfree photoyoung people dancing tango studio 20828466htmquery=tangofrom query=argentine20tangoposition=6from view=searchtrack=sph>Freepik<a>

Welk type tango wil je leren?

Er zijn twee hoofdtypen tango waarbij de meest voorkomende het sociale tango type is, waarbij je juist leert dansen in een sociale omgeving ook wel milonga of salon genoemd. Daarnaast is er ook choreografie tango waarbij de focus ligt op bijvoorbeeld het dansen voor een optreden. Als je nieuw bent in de tango dan raad ik aan een leraar kiezen die goed is in het onderwijzen van sociale tango. Dit is namelijk de manier om veel te dansen en met anderen in contact te komen. Heb je al een dansachtergrond of wil je oefenen voor bijvoorbeeld een bruiloft of wil je uiteindelijk zelf gaan optreden? Dan zou je een leraar die meer gespecialiseerd is in choreografie kunnen overwegen.

Hoeveel tango-ervaring heb je?

Hoe meer ervaring je hebt, hoe beter je leraar moet zijn. Als je nieuw bent of minder dan zes maanden danst en weinig tango-ervaring hebt, dan kan het een goed idee zijn om te werken met een leraar met een gemiddeld aantal jaren leservaring. Als je al langer dan een jaar danst, kun je beter een tangoleraar zoeken met met veel ervaring in het lesgeven. Ben je een gevorderde danser dan kan het de moeite waard zijn om workshops van de zogenaamde tangomaestro’s te gaan volgen.

Vraag tangoleerlingen om feedback over je potenti├źle tangoleraar.

Vooral als je voor het eerst begint, kan het nuttig zijn om met andere tangostudenten te praten over hun ervaringen met een bepaalde leraar. Zoek een groep op Facebook of een tangoforum, en stel de vraag: “Met welke tangoleraar moet ik in zee gaan?”. Praat met andere studenten over hun ervaringen met een bepaalde leraar, en zie wat je kunt leren. Als een leraar heeft veel slechte recensies heeft, dan kun je deze wellicht beter vermijden. Als je eenmaal je docent hebt gevonden, vraag dan evt om referenties of kijk naar de Google recencies of de Facebook recensies.

En tot slot…

Zoek uit of je docent de juiste persoonlijkheid voor je heeft, en of je je bij hem of haar op je gemak voelt. Je kunt altijd een proefles overwegen. Het kan nuttig zijn om verschillende docenten te interviewen voordat je er een kiest. Zo kom je erachter wat ze gemeen hebben en wat hen van elkaar onderscheidt. Als je een leraar vindt die goed bij je past, aarzel dan niet om bij hem of haar te blijven. Een langdurige relatie met een leraar kan lonend zijn en je helpen om te groeien als danser.